Ut mot TV 2 i tekst­melding: «Utrolig, hvor tar de det fra???»

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) benekter overfor NTB TV 2s påstand om at han takket nei til sikkerhetssamtaler med PST før fire turer til Kina og Russland.

TV-kanalen meldte fredag kveld at Sandberg takket nei til å få sikkerhetsbrif fra PST før flere viktige utenlandsturer til Russland i juni 2016 og september 2017, og turer til Kina i mai 2017 og i mai 2018.

Dette benekter Sandberg.

«Utrolig, hvor tar de det fra???» skriver han i en tekstmelding til NTB.

På spørsmål om påstandene fra TV 2 ikke stemmer, svarer han «NEI, og i likhet med mange andre nyhetsoppslag fra TV 2 og NRK aner jeg ikke hvor de tar det fra??».

Tekstmeldingen kom til NTB klokka 1.03 natt til lørdag.

Brifes

PST gir tilbud om råd til regjeringsmedlemmer som skal til høyrisikoland. Da PST tidligere i år la fram sin årlige trusselvurdering, var spionasje fra Russland og Kina det som ble trukket fram som de største truslene mot norske interesser.

– Foran nesten samtlige reiser som vi har, særlig når det går på denne type risikoland, har vi en brifing. Jeg har ikke fått det hver eneste gang vi har vært ute på reise, men vi får det med jevne mellomrom, har Sandberg tidligere sagt til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV2 og NRK er ikke de eneste Sandberg er misfornøyd med. Tidligere denne uka ble det kjent at Fiskeribladets redaktør, Øystein Hage, tolket en melding han mottok fra Sandberg som en indirekte trussel.

– Karma vil bite deg bak, vær trygg, skrev Sandberg i meldingen etter at Hage stilte spørsmål med bakgrunn i den mye omtalte Iran-reisen.

Iran-reisen

TV2-artikkelen kommer som en følge av Sandbergs mye omtalte Iran-reise med kjæresten Bahareh Letnes. Han hadde ikke meldt fra om reisen på forhånd, noe han har fått refs for i etterkant.

Sandberg tok også med seg jobbtelefonen, som inneholder departementets saksbehandlingssystem, e-post, sms-er og kontaktliste. Flere frykter at Sandberg kan ha blitt overvåket under reisen, og at mobilen kan ha blitt hacket.

Dagen etter Sandberg returnerte til Norge, leverte han inn telefonen sin til departementet. Seinere ble den også levert til Politiets sikkerhetstjeneste for undersøkelser.

KLAR TALE: Pressen møtte Erna Solberg da hun besøkte Ekebergsletta under Norway Cup i dag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet, Video: NTB Scanpix Vis mer

Sandberg har gitt uttrykk for at han hadde gode grunner til ikke å varsle Erna Solberg om feriereisen på forhånd, men ville ikke oppgi hva disse grunnene var.

På spørsmål om han angret Iran-turen svarte Sandberg:

– Etterpåklokskap er den dårligste egenskapen man kan ha.

For ei uke siden avdekket Dagens Næringsliv at Sandberg også tok med seg tjenestemobilen til Kina på en reise i mai. Nå undersøker flere departementer statsråder og statssekretærers mobilbruk i utlandet.

Krever svar

Stortingsrepresentanter fra Ap, SV, V og KrF i næringskomiteen vil ha svar på spørsmål om hvordan Nærings- og fiskeridepartementet håndterte Sandberg Iran-ferie og mobiltelefon.

Flere politikere har vært kritisk til Sandbergs opptreden, og fredag krevde MDG at han skal gå av som minister.

– Nå har det kommet fram nok i denne saken til at det er naturlig at Per Sandberg selv går av. Han har satt seg selv over rikets sikkerhet og det er utilgivelig av en statsråd, sa nasjonal talsperson Une Bastholm til NRK.

Share Button

Legg igjen en kommentar