– Uten det uperfekte ville verken du eller jeg eksistert

Han er omtalt som en av vår tids Einstein, og en av verdens mest innflytelsesrike mennesker. Natt til onsdag døde Stephen Hawking, 76 år gammel.

Hawking var kjent både for intellektet sitt, humoren og formidlingsevnen. Som 21-åring fikk han nervesykdommen ALS, og fikk da høre at han hadde tre år igjen å leve. 55 år seinere skjedde det.

Han vil nok også bli husket for flere sitater. Vi har samlet noen av dem, hentet fra avisene The Guardian, The Telegraph og New York Times.

– Vi er bare en avansert variant av apene, på en liten planet under en veldig gjennomsnittlig stjerne. Men vi kan forstå universet. Det gjør oss veldig spesielle.

Kronikk av Hawking: Krigen i Syria må ta slutt

– Målet mitt er enkelt. Det er en fullstendig forståelse av universet, hvorfor det er som det er, og hvorfor det i det hele tatt eksisterer.

– Jeg har levd med sannsynligheten for å dø tidlig de siste 49 åra. Jeg er ikke redd for døden, men jeg har det ikke travelt med å dø. Jeg har så mye jeg har lyst til å gjøre før det.

– Husk å se opp på stjernene, og ikke ned på føttene dine. Prøv å forstå hva du ser, og undre over hva som gjør at universet finnes. Vær nysgjerrig. Og hvor vanskelig livet enn måtte virke, er det alltid noe du kan gjøre og være god i. Det er bare viktig at du ikke gir opp.

– Selv om jeg ikke kan bevege meg, og jeg må snakke gjennom en datamaskin, er jeg fri i sinnet.

– Hvis romvesener noen gang besøker oss, tror jeg utfallet ville vært omtrent som da Christofer Columbus først kom til Amerika. Det gikk ikke så bra for indianerne.

– Uten det uperfekte ville verken du eller jeg eksistert.

– Livet ville være tragisk hvis det ikke var morsomt.

– Forventningene mine gikk ned til null da jeg var 21 år. Siden da har alt vært en bonus.

Først sa Hawking at menneskeheten bare kan leve på jorda i 100 år til. Så gikk han til lunsj med Edvard Moser

– Jeg ser på hjernen som en datamaskin som vil slutte å fungere når delene i den kollapser. Det finnes ingen himmel eller etterliv for ødelagte datamaskiner; det er et eventyr for mennesker som er redde for mørket.

– Ulempen med at jeg er kjent er at jeg kan ikke gå noe sted uten å bli gjenkjent. Det er ikke nok å gå med mørke solbriller og parykk. Rullestolen avslører meg.

– Jeg tror den enkleste forklaringen er at det ikke finnes noen gud. Ingen skapte universet, og ingen bestemmer skjebnen vår Dette har brakt meg til en dyp forståelse av at det sannsynligvis heller ikke finnes en himmel eller et liv etter døden. Vi har dette ene livet til å være takknemlige for universet, og det er jeg svært takknemlig for.

GLEDER SEG: Her snakker Stephen Hawking om turen han håper å ta til verdensrommet. Video: ITV / Good Morning Britain. Vis mer

– Folk som skryter av IQ-en sin er tapere. – New York Times, 2004

– I millioner av år levde menneskeheten akkurat som dyrene. Så skjedde det noe som slapp forestillingsevnen vår løs. Vi lærte å snakke, og vi lærte å lytte. Taleevnen har gitt oss idékommunikasjon, og gjort at mennesker kan jobbe sammen for å bygge det umulige. Menneskehetens største prestasjoner har kommet ved å snakke, og de største feilene har kommet ved ikke å snakke. Det må ikke være sånn. Våre største håp kan bli til virkelighet i framtida. Med teknologien til disposisjon er mulighetene uendelige. Alt vi trenger å gjøre er å forsikre oss om at vi snakker.

epa05397842 British physicist Stephen Hawking gives a speech about his the documentary 'A Brief History of Mine' at the 3rd Starmus Festival held in Arona, Tenerife, Canary Islands, Spain, 29 June 2016. The Starmus Festival 2016 will be the venue for experts from astronomy, art and music, from 27 June to 02 July, with the aim of making universal science and art accesible to the public. This edition is devoted to Hawking, considered one of the greatest scientists of all time. EPA/RAMON DE LA ROCHA
Share Button

Legg igjen en kommentar