Varsler nyheter om regjeringsforhandlingene

JELØY (Dagbladet): Etter å ha forhandlet om regjeringsmakt siden 1. januar, varsler de borgerlige partiene nå nært forestående nyheter.

Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) møter i dag pressen på Hotel Jeløy Radio,.

Eksakt tidspunkt er ikke klart, men tidligst klokka 14, opplyser partiene i en melding.

Resten av partiorganisasjonene til de tre partiene, har vært bedt om å være i beredskap denne helgen. De er kalt inn til møter i sine respektive partier på ulike hoteller i Moss søndag klokka 11.

Her vil partiledelsen presentere resultatet av forhandlingene, sannsynligvis en erklæring som vil være plattformen for den den utvidede regjeringens virke.

De besluttende organene i partiene skal deretter vende tommelen opp eller ned for forhandlingsresultatet. I Venstre er det Stortingsgruppa som har det siste ordet, mens det i Frp er landsstyret.

Skepsisen til regjeringsprosjektet er stor på grasrotnivå i både Venstre og Frp.

– Listhaug provoserer

En tredel av landsstyret til Venstre stemte mot å gå i forhandlinger. En av dem var fylkesleder i Finnmark Venstre Leif Gøran Wasskog. Hans skepsis har ikke blitt mindre.

– Det er mye som skal til før vi stemmer for en regjering med Frp. Det som ligger bak er forskjellene på innvandring og i asylpolitikken, og en steil holdning til ikke å komme oss i møte på dette, sier Wasskog.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har ikke gjort det bedre med sin tur til Øst-Afrika, mener han.

– Hun provoserer så godt hun kan med sin tur til Afrika. Om det er dårlig timing eller bevisst timing, er ikke godt å si: Jeg heller mot å tro at det er bevisst, sier Wasskog, som mener ministeren også trenerer situasjonen for oktober-barna.

– Når ikke Frp viser vilje til samarbeid på disse områdene, kommer de oss ikke i møte, sier han.

– Venstre må gi

Holdningene er steile også på den andre siden av forhandlingsbordet:

– Vi er i forhandlinger med et parti som har rundt 4 prosent oppslutning. Da har velgerne sagt sitt. Det er ikke et parti det norske folk i utgangspunktet har ønsket i regjering eller har ønsket mye av politikken til. Det er etter vårt syn begrenset hva vi kan gi for at de skal komme i regjering, det er Venstre som må gi, sier fylkesleder Frp Mazyar Keshvari til Dagbladet. ‘

Han mener kjernesakene til Frp må være ivaretatt og at forhandlingsreslutatet skal være godt i favør av Frp før Oslo Frp vil stemme for.

Ifølge Keshvari har dette både en politisk og en taktisk dimensjon.

– Vi er noe skeptisk til å ta inn et parti som står så langt fra oss på viktige områder som innvandring, energi og miljø all den tid vi ikke får flertall med det partiet uansett. Slik det har vært til nå har regjeringen kunnet legge fram en politikk som har vært nær primærpolitikken og så kunnet forhandlet på dette i Stortinget. Da blir det tydelig for folk hvor vi står. Nå vil mye av politikken bli endret alt i regjering og så må man forhandle videre i Stortinget. Den type strategiske ting er vi nødt til å ta høyde for, sier han.

Tøffe forhandlinger

Ikke overraskende har nettopp spørsmålet om innvandring vært et av de det har vært vanskeligst å komme fram til enighet om på Jeløy, etter det Dagbladet erfarer, sammen med de andre sakene der avstanden mellom de to partiene er størst, som oljepolitikk og det grønne skiftet.

Derimot kunne de tre partiene allerede etter tre dager med forhandlinger legge fram en enighet på arbeidslivspolitikk. Gjennom det de kaller en innkluderingsdugnad, skal en ny blågrønn regjering jobbe for å få opp yrkesdeltakelsen i den delen av befolkningen som står utenfor.

Share Button

Legg igjen en kommentar