– Vi avverget to nye drap ved å pågripe ham nå

Det var 31. mai i fjor at en norsk statsborger med pakistansk opprinnelse skal ha fått utført bestillingsdrapet på sin egen kone i Pakistan. Bak lukkede dører ble det i rettssal 128 i Oslo tingrett i går besluttet å varetektsfengsle mannen i fire uker med brev- og besøksforbud. Han er siktet for medvirkning til drap.

Påtaleansvarlig for saken, politiadvokat Sturla Henriksbø, opplyser at de tirsdag denne uka gikk til aksjon og pågrep den siktede i 60-åra i hans hjem. Flere familiemedlemmer skal da ha vært til stede i boligen, sammen med siktede.

Det pågår nå en omfattende etterforskning av saken, men mannen har vært i politiets søkelys i en lengre periode. I tillegg til bestillingsdrapet på sin egen kone, er han siktet for medvirkning til to andre drapsforsøk, også de på egne familiemedlemmer i Pakistan.

Oslo 20180712.Oslo politidistrikt har pågrepet en mann i 60-årene bosatt i Oslo og siktet ham for medvirkning til drap, ved å ha bestilt drap på sin ektefelle, samt for medvirkning til drapsforsøk på to andre personer. Her ved Leder for seksjon for etterforskning av alvorlige voldssaker Anne Alræk Solem, og politiadvokat Sturla Henriksbø.Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

– Vi grep inn for å være sikre på at disse to drapene ikke ble gjennomført, og mener på den måten at vi har avverget at to nye liv gikk tapt. Vi hadde også kommet dit i etterforskningen at vi hadde et godt bevisgrunnlag. Men det var også flere momenter som gjorde at vi valgte å slå til nå, sier Henriksbø til Dagbladet.

Gift i 2006 – drept i 2017

Det var i 2006 at den norske statsborgeren giftet seg med den nå drepte kvinnen i Pakistan. Det var imidlertid ikke første gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra tidligere hadde han da kone og barn hjemme i Norge, hvor han har bodd i mer enn 40 år.

Politiet opplyste torsdag at de har samarbeidet tett med pakistansk politi under etterforskningen. Mannen har vært etterlyst i Pakistan, og underveis har det kommet fram at siktede skal ha gjort omfattende forsøk på å bestikke politiet der. Dette for å kunne dra tilbake til landet uten å bli straffeforfulgt.

PRESSEKONFERANSE: Oslo politidistrikt holder pressekonferanse i forbindelse med at en norsk statsborger er pågrepet for bestillingsdrap på ektefellen i Pakistan. Video: NTB Scanpix Vis mer

Henriksbø sier at de har flere teorier om hva som kan ha vært motivet for bestillingsdrapet. Han vil på nåværende tidspunkt i etterforskningen likevel ikke gå inn på detaljer rundt motivet eller hvordan drapet skal ha blitt bestilt.

700 kroner for drapet

Ifølge TV 2 har mannen som utførte drapet tidligere vært intervjuet på pakistansk TV i forbindelse med saken. Han skal da ha hevdet at den norske statsborgeren lovte ham 100 000 rupier, eller omkring 6500 norske kroner, for å ta livet av kvinnen.

Betalingen skal imidlertid bare ha blitt 700 norske kroner. Politiet har ikke ønsket å bekrefte dette.

– Men det har kommet fram i etterforskningen at mannen i Pakistan skal ha blitt tilbudt og mottatt penger for å gjennomføre drapet, sier Henriksbø. Strafferammen på bestillingsdrap er inntil 21 års fengsel.

Flere avhør

Flere beslag er allerede gjort i forbindelse med etterforskningen, blant annet av elektronisk utstyr. Dette vil nå bli analysert, samtidig som det gjennomføres flere avhør i saken.

– I tillegg til siktede, vil vi også gjennomføre avhør av personer i hans familie og nettverk. Det vil også bli forsøkt å få etablert et direktesamarbeid med pakistanske etterforskere, sier politiadvokaten.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en uttalelse fra mannens forsvarer, advokat Marius Dietrichson.

Share Button

Legg igjen en kommentar