– Vi er veldig bekymret

– Vi har vært veldig bekymret, og vi er veldig bekymret. Han sitter på cella og har én times lufting om dagen. Han får bare lese russisk litteratur, og mottar ikke post fra oss, sier Gry Nilsen Aaker til Dagbladet.

FORSVARER: Frode Bergs russiske forsvarer, Ilja Novikov, sier et mulig bytte mellom Berg og Botsjkarev avhenger av hvor like sakene deres er. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Aaker er svigerinne til spionsiktede Frode Berg (62), som har sittet fengslet i Moskva siden desember i fjor. I dag møtte hun og datteren Vida Kristine Aaker Bergs russiske advokat Ilja Novikov, som har kommet til Oslo for å drøfte saken med sin norske kollega Brynjulf Risnes.

Ikke direkte kontakt

Aaker forteller at saken og Bergs fengsling er en stor belastning for familien; de får ikke besøke eller snakke med ham direkte, og alle beskjeder til ham blir videreformidlet av ambassaden hver 14. dag.

RUSSLAND: Frode Berg (62)ble 1. oktober fengslet i tre nye måneder. Video: Henning Lillegård / DagbladetVis merVis merVis mer

– Det trekker ut i langdrag, og Frode er jo en voksen mann. Men vi holder motet oppe, og møtet med Novikov var veldig bra; han gjør så godt han kan, sier Bergs svigerinne.

62-åringen, som fyller 63 i neste uke, fikk 1. oktober forlenget fengslingen til 5. desember.

– Den mest åpenbare kandidaten

Men siden Berg ble pågrepet, har nye kort blitt lagt på bordet. Etter at russiske Mikhail Botsjkarev i forrige måned ble pågrepet og spionasjesiktet i Oslo, øyner forsvarer Novikov håp om at Norge og Russland kan inngå en avtale der de to fengslede mennene utveksles med hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- VELDIG BRA: Gry Nilsen Aaker (t.v.) er svært fornøyd med informasjonen hun har fått av Ilja Novikov (nr. 2 f.v.). T.h. datteren Vida Kristine Aaker, bak Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
– VELDIG BRA: Gry Nilsen Aaker (t.v.) er svært fornøyd med informasjonen hun har fått av Ilja Novikov (nr. 2 f.v.). T.h. datteren Vida Kristine Aaker, bak Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

– Dersom Botsjkarev blir stilt for retten og dømt her i Oslo, er Berg den mest åpenbare kandidaten til å bli løslatt i en utveksling, sier Novikov til Dagbladet.

– Hvor sannsynlig er det at det scenarioet vil inntreffe?

– Jeg er ikke i posisjon til å vurdere oddsene i en annen sak. Jeg kan bare observere hva som skjer, og i løpet av noen uker vil vi ha et inntrykk av hvor like de to situasjonene er, sier advokaten.

– Etterforskningen satt på vent

– Er det mulig at Berg blir løslatt før jul?

- Hemmelig kontakt mellom FSB og E-tjenesten

– Jeg er blitt fortalt mange ganger av etterforskerne at rettssaken kan starte i oktober eller november. Men nå har jeg et sterkt inntrykk av at etterforskningen er satt på vent, at de ønsker å se hvordan det går med Mikhail Botsjkarev-saken – om han blir løslatt eller stilt for retten i Oslo.

– Hvor sannsynlig er det at Botsjkarev faktisk er agent for den russiske staten?

– Det er jeg ikke i posisjon til å snakke om. Det går fullstendig imot min stilling.

Novikov understreker at han som advokat kan gjøre svært lite med begivenhetenes gang, ut over å observere og holde kontakt med familien.

Har tilstått

Da Berg ble pågrepet 5. desember i fjor, hadde han på seg 3000 euro i kontanter. Han hevder han ble lokket i ei felle, men har tilstått å ha jobbet for norsk etterretning.

Mikhail Botsjkarev ble forrige torsdag på ny fengslet i Oslo tingrett. Han nekter enhver skyld, og hevder han har en god forklaring på hvorfor han ifølge en rekke øyenvitner oppførte seg så besynderlig på seminar på Stortinget at Politiets sikkerhetstjeneste ble varslet.

I motsetning til Berg får Botsjkarev ha telefonkontakt med kona fra fengselet, kom det fram under fengslingsmøtet.

- Snakker med kona fra fengselet
Share Button

Legg igjen en kommentar