– Vi måtte «skåppå någgå», sa de lokale, og ga gamleveien nytt liv

I 2016 ble E6 gjennom Gudbrandsdalen lagt ut i ny trasé. Tilbake sto veikroer og kulturseverdigheter langs den gamle veien nærmest uten besøkende. Så da var det bare en ting å gjøre for gudbrandsdølene:

– Vi måtte «skåppå någgå».

Samarbeid

- SOM Å SLÅ AV EN BRYTER: Fredrik Weikle (49), eier av Vertshuset Sinclair, har sammen med broren måttet legge om driften for å unngå nedleggelse etter at E6-ruta ble flyttet ut av bygda. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
– SOM Å SLÅ AV EN BRYTER: Fredrik Weikle (49), eier av Vertshuset Sinclair, har sammen med broren måttet legge om driften for å unngå nedleggelse etter at E6-ruta ble flyttet ut av bygda. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Og skapt noe har de gjort. Om du kjører nye E6 «den strakest vei’n» gjennom Gud- brandsdalen går du glipp av mye. Med prosjektet «Gudbrandsdalsvegen» har 18 aktører så langt gått sammen for å synliggjøre tettstedene langs den gamle veien mellom Kvam i nord og Fåvang i sør – en anbefalt liten omvei.

– Det var ganske dramatisk for mange av aktørene langs veien da nye E6 kom. Veikroer som tidligere hadde et titall busslaster innom hver dag, sto plutselig tomme, forklarer Vigdis Holmestad (55), prosjektleder for «Gudbrandsdals- veien».

Men med godt samarbeid og framsnakking av hverandre er det allerede begynt å skje ting igjen, sier hun.

Lokal favoritt

Vi svinger inn til Vertshuset Sinclair. Tidligere var kroa i Kvam fast stoppested for bussjåfører som hadde sine obligatoriske hvileminutter på etappen mellom Oslo og Trondheim. Så sa det stopp, og eierne ble nødt til å legge ned.

MÅTTE LEGGE NED: Vertshuset Sinclair tok tidligere imot flere busslaster med folk hver dag. Da E6 forsvant, måtte stedet legges ned. Foto: ChickenFalls / Wikipedia Commons
MÅTTE LEGGE NED: Vertshuset Sinclair tok tidligere imot flere busslaster med folk hver dag. Da E6 forsvant, måtte stedet legges ned. Foto: ChickenFalls / Wikipedia Commons Vis mer

– Det var som å slå av en bryter. Plutselig sto alt stille i Kvam, sier Fredrik Weikle (49).

Artikkelen fortsetter under annonsen

POPULÆR:Butikken til Anni Byskov er de lokales favoritt – og et must på turen. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
POPULÆR:Butikken til Anni Byskov er de lokales favoritt – og et must på turen. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Han har nylig tatt over driften sammen med broren Bjarne. Da stedet der alle i bygda har drukket morgenkaffen i 25 år forsvant, gjorde brødrene Weikle som døler flest. De tok ansvar.

Med fokus på lokal mat og en integrert museumsutstilling håper de at driften igjen skal gå på skinner.

– Å gå på et sånt prosjekt i ei bygd som er på vei ned er kanskje dumskap, ler Fredrik.

– Men det er jo viktig å ha trua.

Fremdeles intet håp for E6 gjennom Gudbrandsdalen: - Tragisk, veldig tragisk

Kvam på kartet

LOKALT: Brunost til frokost må til – den har tross alt sine røtter i Gudbrandsdalen. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
LOKALT: Brunost til frokost må til – den har tross alt sine røtter i Gudbrandsdalen. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Og pågangsmot finnes det mye av i Kvam. Weikle er også̊ en del av aksjonsgruppen «Kvam på kartet». De satser blant annet på edlere dråper, og sammen har de produsert sin egen akevitt, som i september kommer i hyllene på Vinmonopolet. For hver solgte flaske går 30 kroner tilbake til gruppen for å støtte nye prosjekter.

HISTORISK: På Sygard Grytting i Sør-Fron har de tatt imot gjester i over 700 år. Storgården er fortsatt en av dalens mest tradisjonsrike og hyggelige overnattingssteder. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
HISTORISK: På Sygard Grytting i Sør-Fron har de tatt imot gjester i over 700 år. Storgården er fortsatt en av dalens mest tradisjonsrike og hyggelige overnattingssteder. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

– Det er sterk dugnadsånd og sterkt samhold i Kvam. Og som dere ser: Det gir resultater. Skål!

Bestemor-bakst

Vi følger duften av steketakker og nylagde flatbrød til Øyens Hjemmebakeri litt lenger borte i veien. Her har søstrene Elisabeth (49) og Kari (43) bakt etter bestemors gamle oppskrifter siden 2014. De startet med fire steketakker. Nå har de 46, og hele familien er i sving. Sammen baker de potetlefse, flatbrød, erterbrød og den lokale spesialiteten «fettbrød», og distribuerer til både lokale bygder og restauranter i Oslo.

– Det blir rundt 20 000 lefser og 30 000 flatbrød i året, forteller Elisabeth.

En del av dem blir solgt i butikken i bakeriet. Og noen av dem får bli med oss på turen videre.

Sov søtt

Det gryr mot kveld, men det er ingen grunn til å forlate Gudbrandsdalen. Vi innlosjeres på en av opplevelsesrutens koseligste overnattingssteder, Sygard Grytting i Sør-Fron. Her har både konger, pilegrimer og fantefolk overnattet før oss. Storgården ligger idyllisk til, omringet av vakre blomster, frukttrær og høner som tusler på tunet.

Stig Grytting (60) og kona Hilde har drevet gjestegård her siden 1994, samtidig som de har full gassdrift. Men gården har tidligere over 700 års historie som besøksgård.

Middelalderloftet stammer fra før svartedaudens tid, og hvert år har de overnattingsbesøk av over 300 pilegrimer som vandrer Olavsleden gjennom Gudbrandsdalen mot Nidaros og Trondheim.

Kunstneriske opplevelser

VISUELLE OPPLEVELSER: Kunstprosjektet har gitt alle tettstedene mellom Fåvang og Vinstra store kunstverk, bare et steinkast unna nye E6. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
VISUELLE OPPLEVELSER: Kunstprosjektet har gitt alle tettstedene mellom Fåvang og Vinstra store kunstverk, bare et steinkast unna nye E6. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Den nye opplevelsesveien byr også̊ på en rekke kunstskatter. På jordet nedenfor Sygard Grytting står Gitte Dæhlins vakre skulptursamling «Flokk». Litt lenger borte i veien ligger Harpefoss Hotell, som ikke lenger er et hotell, men en kulturell møteplass, galleri og søndagskafé́ drevet av kunstnerparet Anna Gudmundsdottir (44) og Eivind Slettemeås (43).

I tillegg er både Ringebu Prestegard og det nye utstillingslokalet Prosjektrom 3 på Vinstra verdt å få̊ med seg.

LOKALMAT: Det er et økende fokus på god mat i Gudbrandsdalen. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst
LOKALMAT: Det er et økende fokus på god mat i Gudbrandsdalen. Foto: Ida Anett Danielsen / Magasinet Reiselyst Vis mer

Lokalmat

Blir du sulten når du nærmer deg Ringebu, bør du ta turen innom Annis Pølsemakeri i Ringebu sentrum, som bugner over av lokale godbiter. Og med koteletter fra Bonden Sylte i Fåvang, blir smaken av Gudbrandsdalen komplett.

Med flust av engasjerte lokalsjeler, spennende prosjekter og et stadig økende tilbud er det nok av grunner til å legge turen langs gamle E6 og den nye opplevelsesruta «Gudbrandsdalsvegen». Og det blir garantert «kælltåkå luggumt».

Eller veldig koselig, da.

GLADE GRISER: Gården Bonden Sylte i Fåvang produserer noen av dalens beste råvarer, som blant annet kan kjøpes i butikken på gården.
GLADE GRISER: Gården Bonden Sylte i Fåvang produserer noen av dalens beste råvarer, som blant annet kan kjøpes i butikken på gården. Vis mer
Share Button

Legg igjen en kommentar