Vil ikke gi Sverigedemokraterna makt: – Det rykker nærmere nyvalg

Riksdagen i Sverige stemte i dag over forslaget om en regjering med Moderaterna-leder Ulf Kristersson som statsminister, og hvor Kristdemokraterna deltar.

Samtilige 349 medlemmer var på plass i Riksdagen. Med 195 mot 154 stemmer har Sveriges riksdag sagt nei til å godkjenne Kristersson som statsminister i Sverige. Resultatet var ventet.

Nedstemt av alliansepartnere

– Jeg har brukt opp en av mine fire muligheter til å stille noen til disposisjon til Riksdagen. Det vil si at det er flere muligheter før det blir nyvalg, sier Riksdagens leder Andreas Norlén.

NEDSTEMT: Moderaterna-leder Ulf Kristersson ble nedstemt som statsministerkandidat i Riksdagen onsdag morgen. Foto: TT/Pontus Lundahl/Reuters / NTB Scanipx
NEDSTEMT: Moderaterna-leder Ulf Kristersson ble nedstemt som statsministerkandidat i Riksdagen onsdag morgen. Foto: TT/Pontus Lundahl/Reuters / NTB Scanipx Vis mer

– Det var ikke helt uventa at han ble stemt ned. De er jo i en situasjon der Sverigedemokraterna (SD) sier at de ikke vil stemme for en statsminister som de ikke har støtte fra, sier Hilde Sandvik, grunnlegger av det nordiske prosjektet Broen.xyc og tidligere debattredaktør i Bergens Tidende og Dagbladet.

Både Liberalerna og Centerpartiet, som begge inngår i Alliansen sammen med Moderaterna og Kristdemokraterna, var blant dem som stemte nei.

Siden situasjonen er såpass låst som den er, og Centern og Liberalerna har gitt så tydelige løfter om at de aldri vil gå inn i en regjering støttet av SD, så er ikke dette uventa, mener hun.

SVERIGEDEMOKRATERNA: Under årets valg til nasjonalforsamling i Sverige fikk det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna over 17 prosent av stemmene. Hvorfor velger nesten hver femte av Söta Bror å stemme på et parti med bakgrunn i rasisme og nasjonalisme? Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Kan bli nyvalg

– Jeg sa før valget at om det skal bli dannet regjering med dette utgangspunktet, så er det minst ett parti som må gå fra løftene sine.

Hun tror SD sitter med tanken om at et nyvalg ikke er noe de vil tape på.

Om ingen av regjeringskoalisjonene blir godkjent, skal det holdes nyvalg i løpet av tre måneder. Sandvik mener dagens utvikling i Riksdagen tyder på at svenskene nærmer seg nyvalg.

– Det rykker nærmere nyvalg, klart det gjør det. Spørsmålet er om nyvalg vil føre til økt politisk engasjement eller føre til politisk apati.

Löfven må gå av som statsminister

Tilbake til Löfven

Sandvik tror talsmannen må gå tilbake til Stefan Löfven som statsministerkandidat.

– Spørsmålet er om han vil ha noe bredere grunnlag nå. Det er vanskelig å se. Det forutsetter i så fall støtte fra flere av Alliansepartiene.

Hovedmålsettingen er å danne regjering med så bredt utgangspunkt som mulig, der det handler om å stenge SD ute, forklarer hun.

– Den eneste måten å få prosessen til å gå fremover er gjennom nye avstemninger, og tilslutt et nyvalg. Da må de som stiller seg i disposisjon tørre å gå gjennom en avstemning. Ellers kommer vi ikke fremover i prosessen, sier kommentator Karl-Gösta Bergström til Expressen.

Han mener også at den tidligere statsministeren er det neste alternativet.

– Jeg kan ikke se at det finnes et annet alternativ nå enn Stefan Löfven, sier Bergström til Expressen.

Sverigedemokraternas leder på Skavlan: Det pågår en kulturkrig i Sverige

Første som ikke godkjennes

Kristersson blir den første statsministerkandidaten som ikke godkjennes av Riksdagen siden nasjonalforsamlingens to kamre ble slått sammen til ett i 1971, ifølge NTB.

Riksdagens leder sier at han i morgen møter partilederne til et nytt møte, og deretter kommer med et nytt forslag.

Kristersson sier at han fortsatt synes det var riktig av han å komme med forslaget.

– Det forslaget som ble tatt opp i Riksdagen i dag var det mest realistiske, og jeg tror at vi bare kan komme videre om vi prøver å stemme over ulike forslag, sier han.

Nekter SD-innflytelse

– Centern gjør nå etter valget akkurat det vi sa før valget. Centern kommer ikke å gå inn i en regjering som krever aktiv støtte fra Sverigedemokraterna, sa Centerns partileder Annie Lööf.

– Dagens avstemning handler ikke om Ulf Kristersson som statsminister, men om å ikke gi Sverigedemokraterna avgjørende innflytelse, la hun til.

Også Liberalerna vektla at de ikke ville gi Sverigedemokraterna innflytelse.

– Jeg erkjenner at det er en tung dag når vi må stemme mot en Alliansekollega, sa partileder Jan Björklund.

Avstemningen om Kristersson skjer to måneder etter at svenskene gikk til valg. Resultatet innebærer at Socialdemokraternas Stefan Löfven fortsatt leder et forretningsministerium.

Varslet at de ønsket å stemme nei i går

I går varslet Centern og Liberalerna sine lederne at de ønsket å stemme nei til forslaget, og at de ville at sine partirepresentanter støttet dem.

Sverigedemokraterna sin leder Jimmie Åkesson sa på den andre siden i går at han oppfordrer sine til å stemme ja til forslaget.

– Det har gått mer enn to måneder siden valget og Sverige har fortsatt ingen ny regjering. De partiene som har låst seg fast i urimelige synspunkter og prinsipper, har gjort en svært dårlig innsats og umuliggjør i praksis konstruktiv dialog og samarbeid, sa SDs leder Jimmie Åkesson.

Sverige holdt valg 9. september. Det er altså gått ni uker med forhandlinger uten et klart resultat.

Tror Åkesson er eneste som tjener på kaoset i Sverige: - Det er blitt et sirkus
Share Button

Legg igjen en kommentar