Vurderer salg av norsk oljeserviceselskap

(Hegnar.no:) (Hegnar.no): Investeringsselskapet Ferd kan være i ferd med å selge seg ytterligere ned i oljeservice. Tidligere i år vektet det seg ned i seismikkselskapet PGS, og nå kan Aibel stå for tur.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har eierne av oljeserviceselskapet engasjert investeringsbanken Morgan Stanley til å bistå med et planlagt salg som verdsetter selskapet til 500 millioner dollar.

Så langt skal investeringsmuligheten ha blitt presentert for flere private equity-selskaper, men en kilde Bloomberg har snakket med mener at også konkurrerende selskaper vil være interesserte i å være med på en diskusjon om å overta Aibel.

«Vi har ingen kommentar til dette,» skriver Ferd-sjef Morten Borge i en SMS til Hegnar Media.

Heller ikke Ratos vil kommentere saken.

Snudde skuta

Johan H. Andresens Ferd eier halvparten av aksjene i Aibel, mens svenske Ratos har 32 prosent.

Aibel-konsernet omsatte i 2017 for 8.413 millioner kroner, ned fra 10.531 millioner kroner i 2016.

Men med resultatet gikk det oppover. Driftsresultatet steg fra minus 116 til pluss 177 millioner kroner og resultatet før skatt gikk fra minus 109 til pluss 142 millioner kroner.

Fjorårsresultatet endte på 111 millioner kroner, mot et underskudd på 84 millioner kroner i 2016.

Ved årsskiftet var den bokførte egenkapitalen i Aibel 772 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet har tatt kontrakter for over 10 milliarder i år, og i april fikk det sin største noensinne. Da ble selskapet tildelt oppdraget med å bygge toppdekket til den andre prosessplattformen som skal stå på Johan Sverdrup-feltet – en kontrakt til en verdi på nærmere 8 milliarder kroner. Fra før hadde Aibel oppdraget med å bygge boreplattformen som skal stå på Johan Sverdrup.

Reduksjon i oljeservice?

Morgan Stanley bisto også i prosessen da Ferd solgte 20 millioner aksjer i seismikkselskapet PGS i slutten av juli. Totalt solgte Ferd PGS-aksjer for rundt 800 millioner kroner.

Ferd har fortsatt snaut 16 millioner aksjer igjen i seismikkselskapet, noe som representerer en eierandel på 4,7 prosent. De resterende aksjene har en 90-dagers lock-up periode som utløper ved utgangen av oktober.

Andresen-familiens investeringsselskap hadde en verdijustert egenkapital på 32,9 milliarder kroner ved utgangen av første halvår i år, mot 32,3 milliarder kroner ved utgangen av 2017. Resultatet før skatt ble 837 millioner kroner, som tilsvarer 2,2 prosents avkastning på den verdijusterte egenkapitalen i første halvår.

Ble eier etter kamp

Aibel er en av de største aktørene i Norge på feltutviklingsprosjekter, og med sine 4.500 ansatte bygger, prosjekterer og vedlikeholder selskapet anlegg og installasjoner for olje- og gassektoren – både på sjø og land.

Ferd ble eier av selskapet i 2007 etter en hard kamp mot Jens Ulltveit-Moe. Sammen med oppkjøpsfondet Herkules Capital betalte de 900 millioner dollar fo Aibel den gang.

Etter en omfattende restrukturering og en rekke store jobber i Nordsjøen, hentet Aibel-styret hentet inn Goldman Sachs fire år senere for å finne nye eiere til oljeserviceselskapet. Det ble det ingenting av. I dag er det Ferd og Ratos som er de store eierne i oljeserviceselskapet.

Flere økonominyheter:

Norges Bank overrasket alle

Seismikkmygg: Forespørslene renner inn

Share Button

Legg igjen en kommentar